Ostatnio przeglądając strony internetowe natknęłam się na przepis na ciasteczka owsiane i postanowiłam go wypróbować... Przygotowanie ich jest szybkie, proste a składniki łatwo dostępne.
Składniki:
- 125g płatków owsianych lub otrąb
- garstka orzeszków ziemnych
- garstka suszonej żurawiny
- 2 łyżki miodu lub syropu z agawy
- szklanka wody (polecam dodawać stopniowo - ostatecznie użyłam 3/4 szklanki ;))
Przygotowanie:
Wszystkie składniki mieszamy i stopniowo dolewamy wody. Pieczemy w 180' przez 10-15 min.
Jak zapewne się domyślacie, składniki można dobierać swobodnie. Ja dołożyłam jeszcze migdałów w płatkach i polałam je czekoladą własnej roboty. Można też użyć rozpuszczonej gorzkiej czekolady - koniecznie z wysoką zawartością kakao ;) Wydaje mi się, że właśnie ta polewa odegrała tu dosyć istotną rolę, ponieważ dodała im słodyczy. Moim zdaniem ciasteczka są pożywne, zdrowe i idealne jako przekąska lub dodatek do śniadania.
Polewa czekoladowa:
- łyżka masła lub margaryny
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki wody
- 2 łyżki ciemnego kakao
Masło, cukier i wodę rozpuszczamy w garnuszku. Następnie ściągamy z ognia i dodajemy kakao. Gotowe :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz